Kumihimo

Japans vlechten met een kumihimo schijf

Eindigen en afwerken

Je kan eindigen met afbinden of met een eindkapje of klemsluiting.

Afbinden

De originele japanse manier om je koorden af te werken is met afbinden. Het afbinden door het omwikkelen met het touw waar je mee vlecht, staat hier op de foto’s uitgelegd.
Maak met een los touwtje een lus (op de foto het rode touwtje) en leg die op het werkje (foto 1),
wikkel vervolgens met 1 touwtje van onder naar boven om de uiteindes (3 of 4 wikkels), steek dan de uiteinde door de lus van het rode touwtje (foto 2). Trek nu met het rode touwtje voorzichtig de uiteinde door de wikkels naar beneden. (foto 3) Nu is je werkje netjes afgebonden.
Kumihimo
foto 1
Kumihimo
foto 2
Kumihimo
foto 3

Eindkapje

Om een eindkapje op je koord te maken voor een armbandje, ketting of sleutel/mobiel hanger, bind je de touwtjes bij elkaar met dun zilverdraad (foto 1), op deze manier blijven de touwtjes goed bij elkaar zitten zonder dat de vlecht loslaat, knip dan de touwtjes met een scherpe schaar op 1 mm netjes af.(foto 2) De uiteindes kun je met het zilverdraad met sieradenlijm in de eindkapjes lijmen. Je kan ook sluitingen gebruiken met klemmen, klemsluitingen. Je laat dan het zilverdraad gewoon zitten en klemt de klemsluiting netjes om het zilverdraad met een tangetje. Zorg wel dat het zilverdraad netjes onder de sluiting blijft, zodat je het niet ziet en klem dan de sluiting vast met een tangetje.
Kumihimo
foto 1
Kumihimo
foto 2
Sommige eindkapjes hebben geen oogjes, dit kun je oplossen door er een pennetje met een oogje in te doen en in het andere uiteinde een oogje te buigen, zoals te zien op de foto’s. Hier kun je dan de sluiting met een ringetje aan hangen.
Kumihimo
foto 1
Kumihimo
foto 2
© 2015 Kumihimo.nl Yoarra.nl Shop@Yoarra Copyright